Historia1
Hirvaskosken historia
Historia1
Hirvaskosken historia
previous arrow
next arrow

Hirvaskoskella tunnet sukupolvien ketjun vuosisatojen saatteessa

Hirvaskosken tilalla on pitkä ja vaiheikas historia. Hirvaskosken (Timosen) ruukin alue mainitaan Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliiton vuonna 1993 julkaisemassa rakennusinvestoinnissa kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi kohteeksi

Tila on saanut alkunsa 1841 Timosen sahasta. Kartanon päärakennus rakennettiin v. 1846 sahan päärakennukseksi. Sahan yhteyteen perustettiin myös rautaruukki. Ruukissa jalostettiin järvimalmia rautaharkoiksi. Rautaruukki toimi vuoteen 1877, jolloin sitä tulipalon jälkeen ei enää kunnostettu. Sahaustoiminta jatkui ruukin palon jälkeenkin. Vuonna 1880 ruukin patruunana toiminut Herman Nordblad osti osuuden tilaan ja sahaan. Kokonaisuudessaan tila tuli Nordbladien omistukseen vuonna 1894. Samana vuonna Norbladien tytär Anna Holmström muutti perheineen Ruotsista ja lähti johtamaan miehensä Hjalmar Holmströmin kanssa tilaa.

Päärakennus alkuperäisessä asussaan.

Hirvaskosken vanha kivinavetta.

Palveluskuntaa viettämässä vapaa-aikaa.

Sahaustoiminnan hiipuessa, Hirvaskosken tilalla keskityttiin voimaperäiseen ja uudenaikaiseen maanviljelykseen ja karjatalouteen. Tilalle rakennettiin mm. n. sadan lehmän navetta. Maidon jalostamiseen rakennettiin hevoskäyttöinen meijeri, josta voita vietiin myös ulkomaille. Tilalle perustettiin 1899 karjanhoito- ja meijerikoulu, jota johti Anna Holmström.

Hjalmarin kuoleman jälkeen Anna Holmström emännöi Hirvaskosken tilaa vuoteen 1933 saakka, jolloin tila siirtyi hänen viidelle pojalleen. Jaossa tilan päärakennukset tulivat Ossian Holmströmille, joka rakensi tilalle pienemmän navettarakennuksen, nykyisen hevostallitilan.

Holmströmin veljekset perustivat sahan ja myllyn paikallisia tarpeita varten. Lisäksi alkunsa sai Hirvaskosken sähköyhtiö, joka on tuottanut sähköä 1920-luvulta lähtien ja toimii edelleen.

Hjalmar Holmström.

Anna-Maria Holmström.

Vuonna 1945 puolet Hirvaskosken tilasta siirtyi Osmo ja Marjatta Holmströmin omistukseen, mukaan kuuluivat tilan nykyiset rakennukset.

Osmo ja Marjatta jatkoivat kotieläintuotantoa, maanviljelystä ja metsätaloutta Osmon kuolemaan saakka vuoteen 1989. Marjatta kuoli vuonna 2001 ja tila siirtyi vuonna 2006 Matti Holmströmin tyttären Leenan ja John Ylitalon omistukseen.

Leena ja John harjoittivat tilalla hevostaloutta ja maanviljelystä vuoteen 2017 saakka.

Vuoden 2017 lopussa tila siirtyi pääasiassa Osmo ja Marjatta Holmströmin lasten perustaman kiinteistöosakeyhtiön omistukseen.

Lähde: Hirvaskosken tilan historiikki